Hämtade biljetter på Malmö Opera och passade som vanligt på att i lugn och ro gå några varv runt Thalia. Visst är hon imponerande där hon står med tragedins och komedins dubbelmask i sin vänstra hand. Hela hon är ”fräck” och Ingmar Bergman lär en gång ha sagt: Är hon inte härlig i sin fräcka frodighet – en symbol så god som någon, för den rikt fantastiska lek som spelet bakom komedins och tragedins masker trots allt måste vara. Thalia som är hämtad ur den grekiska mytologin är en av Zeus nio döttrar som var och en representerar en av de fria konsterna och Thalia är komedins musa. Hennes namn betyder den blomstrande. De som faller i hennes gunst lär blir lyckliga, för deras verk kommer att leva länge och växa. Inte konstigt att hon drar till sig folk … ; )
När Malmö Stadsteater invigdes 1944 försågs foajén med olika verk av betydande konstnärer och Thalia var Bror Marklunds hyllning till scenkonsten. Eftersom det var kristid, slutet av andra världskrigets sista år, fanns inte pengar att gjuta denna gipsskulptur i brons och den blev därför med tiden illa åtgången. På initiativ av Malmö Förskönings- och Planteringsförening blev detta åtgärdat 1974 då Thalia forslades till Rosengrens gjuteri i Limhamn där hon då, trettio år efter sin ”födelse”, äntligen blev gjuten i gyllene brons. Hon blev dessutom ciselerad för hand av sin skapare Bror Marklund och detta blev ett av hans sista arbeten före sin bortgång. Thalia blev sedan återbördad till Malmö Stadsteater som en glänsande gåva från föreningen och den tackar vi för.
Skall snart träffa henne igen! Nästa vecka blir det täta besök, måndag och torsdag! Intressant med historiken, hade glömt att det var så pass länge sen hon gjöts i brons.
Hon väntar på dig! ; ) Ärligt talat trodde jag att hon gjöts i brons från början. Man lär …
Hela tiden…