Carl Vilhelm, Camilla och Victor Roikjer

Fotograferna Roikjer har nämnts i ett tidigare inlägg rörande kabinettsfotografiet, men Carl Vilhelm (1842-1902) med familj, hustrun Camilla född Kirchoff (1845-19?) och sonen Victor Roikjer (1871-1933), alla tre skickliga fotografer förtjänar ännu ett inlägg. Historien nämner sällan Camilla, men man kan nog anta att det ofta var Camilla som stod bakom kameran då det gällde porträttfotografering. Att vara kvinna och fotograf accepterades vid den här tiden, men det förutsatte att yrket utövades i ateljén.

roikjers baksida för bloggen

 Carl Vilhelm, som föddes i Köpenhamn 1842, började arbeta i en bokhandel men övergav denna bana och etablerade sig istället 1862 som fotograf i Helsingör. År 1870 flyttade han till Sverige och drev fotoateljéer i Göteborg, Vänersborg och Halmstad, men flyttade 1878 vidare till Malmö där han 1881 övertog fotograf Hilda Sjölins ateljé på Västergatan 64. Färden gick sedan snabbt vidare till Södergatan 13 och slutligen påträffades företaget i präktiga lokaler i det då nybyggda huset på Södergatan 18. Den kungliga hovfotografen Carl Vilhelm var, då Svenska Fotografers Riksförbund bildades, en självskriven medlem av styrelsen och satt som juryman vid Stockholmsutställningen 1897. Roikjers var också den enda Malmöfirma som erhöll högsta pris för porträtt som utdelades inom svenska och danska fotografiska avdelningarna vid Industriutställningen i Malmö 1896. Carl Vilhelm lär även haft ett finger med i spelet när Sveriges första filmvisning ägde rum vid samma utställning. Carl Wilhelm Roikjer räknas som den störste av gamla Malmöfotografer med den bästa fotodokumentationen av staden vid förra sekelskiftet. Resultatet – drygt 1 500 stora glasnegativ finns i Malmö Museers fotohistoriska samlingar tack vare Malmö Fornminnesförening som köpte bilderna och donerade dem till museet.

för bloggen
Exempel på foto med stadsmiljö tagit av Victor Roikjer vid hörnet av Östra Rönneholmsvägen och Jörgen Ankersgatan omkring 1910.

Enligt 1898 års företagskalender är det sonen Victor, också han kunglig hovfotograf, som nu äger firma C V Roikjers, vilket antyder att sonen då tagit över verksamheten. Victor, som utbildad av sin far gick i dennes fotspår och med förkärlek fotograferade miljöer i Malmö, blev också aktiv i Svenska Fotografers Förbund och dessutom dess förste ordförande i Södra kretsen. Det är ibland svårt att avgöra vem i familjen Roikjer, far eller son, som stått bakom kameran, men då det gäller det porträtt- och kabinettsfotografier var det, som jag tidigare nämnde, i många fall Camilla som stod bakom kameran, men vars namn sällan eller aldrig nämndes eller nämns i samband med det färdiga fotografiet signerat Roikjers. Efter maken Carl Vilhelms död 1902 övertog och drev hustrun Camilla Atelier Favorit på Södra Förstadsgatan 25 fram till år 1909. 

Camilla för bloggen

6 tankar kring ”Carl Vilhelm, Camilla och Victor Roikjer

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Malmö Stadsarkiv har gott om Roikjer-bilder som kan beundras via deras hemsida. Av någon anledning kan jag just nu inte länka, men sök ”Malmö stads bildarkiv” så hamnar du rätt.
      Vänlig hälsning
      Karin

      Svara
  1. Johan Arndt

    Intressant artikel. Jag har i min besittning ett antal Privatporträtt tagna av C.V. Roikjer. Adress Södergatan 18
    Tyvärr så är så gott som aldrig fotografierna daterade.. Såklart att beställarna visste när de var tagna.

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Tack för din kommentar! Som du säger är nästan aldrig fotografierna daterade och än mindre är personerna namngivna, men det händer faktiskt då och då att någon känner till och namnger. Då är lyckan fullständig! 🙂

      Svara
  2. Jerry Persson

    Carl Wilhelm Roikjer hade en liten turné till några skånska städer slutet av år 1898 och 1899 som Laholm och Ystad där han framvisade Edisons nya uppfinning kinematografen och visade där en hel del filmer som lite nyhetsbidrag. Så att han kan varit inblandad i den första filmvisningen i Malmö, är då inte helt otroligt.

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Hej Jerry! Tack för din kommentar! Det kan han säkert ha varit och med tiden kommer vi kanske att hitta bevis på det.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.