Vill du behålla kinden rund, med huden rosig, fin och sund
och sinnet fyll av hopp och tro, drick då Hultmans rena cacao!
I Malmö fanns vid tiden omkring förra sekelskiftet Cloetta, Mazetti, Hultmans, Ljungs och Carl P Påhlssons chokladfabrik och Malmö beskrevs ibland som något av en chokladmetropol.
Hultmans Choklad & Konfektfabriks AB, grundat 1881 av Johan Hultman, startade sin verksamhet på Södergatan, men flyttade senare till Baltzarsgatan. Hultmans var ett relativt stort företag i branschen med som mest omkring 120 anställda, de flesta kvinnor. År 1898 utbröt en strejk vid fabriken som fabriksledningen svarade på genom att kalla in polis för att skydda strejkbryterskor. Strejken resulterade i att en fackförening för choklad- och konfektyrarbetarna bildades och att fabriksledningen gick med på de strejkandes krav. När och varför Hultmans sedan försvann från Malmö är ännu något oklart, men det verkar som om företaget försvann till det som blev början till chokladstaden Ljungsbro. Jag får väl med sinnet fyllt av hopp och tro hålla till godo och värma mig med den choklad som nu finns medan jag gräver vidare i Malmös chokladhistoria.
Hej
Tack för din sammanställning.
Jag bor i det huset som Hultmans fanns i på Baltzarsgatan och har letat för att få mer info om vad som hände med företaget och om det tex finns recept någonstans.
Letar även allt som fanns i reklam och artiklar, har hittat en del mindre saker via nätet.
Hittade du mer info?
Hej Alexander! Stort tack för din fråga som förde mig vidare i Hultmans historia. Jag hittade nu i ”Malmö Stads historia” del 5 följande: ”Åren 1919-20 blev mycket gynnsamma för chokladindustrin. Särskilt Mazetti och Pålssons Choklad- & Konfektfabrik expanderade både personellt och maskinellt. Dessa båda företag drabbades inte heller särskilt svårt av depressionen 1921, vilket däremot var fallet med Hultmans Choklad-& Konfektfabrik. Detta företag lyckades aldrig repa sig riktigt efter bakslaget utan gick sedan med ständig förlust och måste 1927 träda i likvidation. För övrigt var åren i mitten av 1920-talet en tid av kraftig rationalisering inom chokladindustrin i staden. Nu växte också några tidigare små fabriker upp till större företag, främst Ljungs Choklad-& Cacaofabrik AB och Carl. M Magnussons Choklad- och Konfektfabrik.” Recept hittar jag just nu inga, men håller vi ögonen öppna så dyker det förr eller senare upp några …
En murarstrejk var 1889 vid ett bygge som påbörjats vid Monbijouskolan. på Skolgatan. Byggherrar var Malmborg & Mattsson. De skulle byggt chokladfabrik till en Hultman där. En notis om en rättegång i tidnigen Arbetet 4 maj 1889 beskriver att några av murarna ”inträngt” en 23 mars samma år på planen vid skolhusbyggnaden för att tala med en strejkbrytare och en väg som av allmännheten användes som gångstig. Den gångstigen måste vara cykel-och gångbanan som går vid sidan om idag som leder mellan Monbijougatan och Spångatan. Så Hade då Hultman en liten fabrik även där bakom Monbijouskolan eller den kanske gavs upp efter strejken? Fundering bara.
Det här var intressant! Ska luska lite och se om jag hittar något om detta. Tack för att du hörde av dig! Återkommer!
Jerry, det du skriver är mycket intressant!
Jag kan, med hänvisning till sid. 71-73 i den utmärkta boken ”Facklig kamp i Malmö under sju decennier” av Axel Uhlén (Malmö 1949), där strejker i Malmö 1888 och 1889 omnämns, berätta följande:
Malmö Yllefabrik brann ner totalt 1888, men återuppbyggnaden skedde omedelbart. Emellertid tyckte byggnadsarbetarna att kraven på snabbhet i bygget var för stora för den lilla lön de fick, så de gick i strejk. Det var den första riktigt stora arbetarstrejken i Malmö.
Strejken medförde emellertid att Malmös byggmästare drog öronen åt sig och planerade att bilda en egen arbetsgivareförening. Förslagsställare och drivande krafter till detta var byggmästarna för bygget av Hultmans chokladfabrik vid Skolgatan (sedermera Mazettis chokladfabrik), Mattsson och Malmborg. Vid det bygget hade murarna gått i strejk den 30 januari 1889. Då, på kvällen samma dag, samlades stadens byggmästare på Hotell Danmark (vid Norra Vallgatan) och instiftade Malmö Byggmästareförening, som blev Sveriges första moderna arbetsgivarorganisation. Föreningens förste ordförande blev yllefabrikens byggmästare, Christian Mortensen.
Rickard Bengtsson
Tack för kompletteringen Rickard. Mazetti byggdes ju lite längre bak där Friisgatan kom så antagligen så var Monbijous område mycket större tidigare eller att sammanstötningen med strejkbrytaren råkade vara vid Monbijouskolan.
Vidarebefordrar till Rickard! 🙂
Hej, vi har en kopp och på den står det Hultmans fabriker Malmö, konst och indusriutställningen i Malmö 1896. Rörstrand har tillverkad den. Är det nån värde på en sån?
Hej! Skulle tippa runt hundralappen, men kika på Tradera där den trevliga koppen ofta dyker upp.
Hej alla
Intressant läsning, min ingång är att jag just säljer fakturor från Hultmans, tidigt 1900tal
Om intresse finns så sök på Tradera under Fakturor, ligger några stycken, dessa verkar vara populära
/ Bengt Metz Oxie
0706548597
Tack Bengt! Ska absolut kolla på Tradera! 🙂
Johan Mauritz Hultman startade Hultmans år 1888 och hade som mest 600 anställda.
Det finns mängder med fina plåtburkar som det står kunglig hovleverantör på.
Tyvärr blev det konkurs 1927. Johan var min farmors mammas bror. Johans systrar Oscaria, Mina och Margareta hade sybehörsaffärer och manufaktur i Ljungby, Halmstad Helsingborg och Laholm.
Hej Eva! Hoppas verkligen att du har några av dessa fina plåtburkar! Själv spanar jag alltid efter plåtburkar från Hultmans och Mazetti när jag är på loppis eller auktion. De är ju så vackra! Tack för att du berättade!