… till kvarteret nummer 7 Kolga på Skeppsbron. Till skylten alltså! Nu undrar ni klart vad i all världen ska hon med den till? Kvarteret Kolga med Kolgahuset är en del av min historia och hade jag inte varit där vid en viss tid så hade jag troligtvis haft ett annat efternamn. ; ) Ett ställe där det sa klick! Det räcker väl länge, men jag hade nog slagit till ändå för det är nåt visst med en gammal gatuskylt. Så mycket den har sett och varit med om! Lite sliten i kanterna, men vad kan man begära?
Vid mitten av 1930-talet var den nya internationella byggstilen funktionalismen etablerad i Sverige. Arkitekten Carl Axel Stoltz, son till dåvarande stadsarkitekten August Stoltz, ritade under 1930-talets senare del en serie funkisbyggnader i Malmö och till hans offentliga produktion hör bland andra Kolgahuset vid hörnet Hans Michelsensgatan och Skeppsbron, uppfört mellan 1934 och 1935. Huset var när det byggdes hamnområdets högsta hus och Cementkoncernens huvudbyggnad. Att huset många år senare hyste Rederi AB Svea är jag alldeles säker på. Idag fungerar huset som kontors- och bostadshus.
Kolga kan ha olika betydelser, men jag antar att kvarteret och huset ovan syftar på den Kolga som var en av havsguden Ägir och gudinnan Rans döttrar i nordisk mytologi.
Och nu är JAG den nya ägaren, efter att ha köpt den på antikmässan i Helsingborg idag!
Vad roligt! Stort grattis till detta! 🙂