Vi är nu i slutet av november 1907 och Arthur fortsätter att berätta:
”Fredagen 22 nov. I kväll har jag varit och hört Aug. Palm tala om Klasstriderna.
I dag fått min 3 dje aflöning 29. 89 den blir lite större för var vecka eftersom man blir varm i kläderna. Betalat hyran 12 kr. och sändt broder Hugo 5. kr.”
Siluettklipp föreställande skräddaren och agitatorn August Palm ”tillklippt” av klipparen Osvald på Rundelsgatan i Malmö.
”Lördagen 23 nov. Inte arbetat i e.m. därför att motorn gått sönder, han var öfverlastad och då kunde han som en annan inte gå. På kvällen varit med Vestlund på cirkus Duckander.
Söndagen 24. nov. I dag snögar det riktigt villigt, marken är alldeles hvit. Det är något riktigt ovanligt att här kommer någon snö så tidigt, säger Malmöborna. På kvällen går jag ut lite att se på stan och njuta av det vackra snövädret.”
Malmö en vinterdag år 1907. Ur Axel Cronqvists arkivsamling/Malmö Museer
”Måndagen 25. nov. När man kommer ut på gatan finns inte ett spår af någon snö, men regnar gjör det. Inte något arbete före middag för motorns skull.
Tisdag 26.nov. I kväll har jag varit på ett diskutionsmöte öfver ämnet, ’Naturlig skapelsehistoria’, Diskutionen inleddes af fritänkaren O. Ljungdahl. Teologer från Lund med Professor Pfannenstill i spetsen voro närvarande. Prästerskapet var inbjudet men inte vidare representerat. Jag gick hem klockan strax efter 11 då var debatten som hetast. Mötet räknade cirka hundra deltagare.”
På arbetet blev Arthur snabbt varm i kläderna och skriver väl därför mera om vad han har för sig på sin fritid. Han delger oss inte mycket om sina tankar kring de ämnen han söker sig till i föredrag och annat, men lever ju i en tid då tro och vetenskap bryts mot varandra och arbetares krav på rättigheter växer. Han framstår mer och mer som en kunskapstörstande och positiv person som då han har möjlighet också sätter guldkant på tillvaron. Visst kan man väl tänka sig vem som visslade änkevalsen på Malmö Skofabrik hösten 1907.
Fortsättning följer …