… kvinnan som i förra inlägget så noggrant beskrev demonstrationen i Malmö 1917?
Eftersom hon beskriver skeendet utifrån, hittar vi nog inte henne i folkmassan, utan snarare i ett fönster på sin arbetsplats. Av hennes kort kan vi utläsa att hon är anställd på Fabriks AB Skandinavien, ett bolag som grundades 1894 av köpmannen Holger Petersen i Köpenhamn. Man tillverkade och sålde band, tråd, garn och knappar och 1901 tog man upp tillverkning av maskinspetsar. Fabriken låg i hörnet av Bark- och Bergsgatorna. Efterhand som företaget utvecklades byggdes fabriken ut till att omfatta hela kvarteret och ett par decennier in på 1900-talet sysselsatte fabriken över 300 personer.
Vi kan läsa att vår rapportör var anställd som kontorist och hennes sätt att skriva får i alla fall mig att tro att hon var en arbetsam, noggrann och lojal medarbetare på företaget. Sin egen inställning till det som sker uttrycker hon något motsägelsefullt då hon skriver: Vi kontorister vore likväl inte fria och vi hade ju heller inte något särskilt att demonstrera för. Ja, möjligen för högre avlöning ty den räcker knappt i dessa tider. Det gick kanske runt ändå …
Vidare skriver hon på ett av korten: Spårvägscentralen ligger ett par minuters väg från boningspalatset. Detta är på originalkortet utmärkt med ett kryss. Hennes bostad måste då vara Föreningsgatan 48 eller 50. Detta hus stod färdigt 1912 och arkitekt var Frans Ekelund, en byggmästarson från Malmö. Mer om honom i annat inlägg. Nu tycker jag att vi kommit ganska nära vår rapportör och det skulle gå att ta reda på vem hon var genom att gå till ”stadens minnen” (Malmö Stadsarkiv). Jag gör kanske det en dag, om tiden medger. Det vore roligt att veta namnet på den som så ingående, nästan hundra år senare, beskriver dyrtidsdemonstrationen i Malmö 1917.