Kvar i 1910-talets början blickar jag lite framåt i församlingsboken och inser att Cecilia och Jöns redan då måste ha haft planer på att lämna Malmö, men det kom att dröja några år till. År 1910 fyllde Cecilia 55 år och det var 33 år sedan hon kom till Malmö. Hon var vid ankomsten 22 år gammal, men hade redan flera års erfarenhet av hårt arbete. Tänk så mycket det hände i Cecilias liv och i Malmö under hennes år här! Vilken resa hon var med om och vilken kraft hon hade!
Som ni kanske minns från förra inlägget fanns nu, 1911, endast dottern Hanna kvar i hemmet och hon var anställd i butiken på Amiralsgatan 17. Familjen bodde också kvar i fastigheten där butiken låg.
Jag har funderat över hur det gick för Cecilias far, Anders Lundqvist, och det visar sig när jag letar efter honom i Tirups församlingsbok att han faktiskt togs om hand av Cecilia från år 1895 och fram tills han avled i Malmö år 1898. Det var de åren hon just registrerat sin garnhandel och tricotstickning med stickkurser på Kungsgatan 3. Så fyra döttrar och en fosterson … Jöns som arbetade hela dagarna som vagnsmörjare verkar heller inte att ha legat på latsidan.
Cecilia tyckte och tänkte mycket, men fick mycket av det tänkta gjort. Som jag nämnt tidigare såg hon till att göra reklam för sin verksamhet. Hon var även aktiv i kvinnofrågor och skrev insändare i både dagspress och fackpress, Hon var dessutom mycket engagerad i Frälsningsarmén.
Tittar nu lite framåt i tiden och året har blivit 1914. Det har planerats länge och väl för den Baltiska utställningen som invigdes i maj samma år. Självklart var Cecilia med sin Jöns och övriga familjen där!
Baltiska utställningen i Malmö 1914. Fotograf A. W. Rahmn.
Årsta Kvinnornas utställning på Baltiska utställningen. Fotograf A. W. Rahmn.
Kan Cecilia även ha varit med som utställare? När det gäller Cecilia vet man aldrig så jag bestämmer mig nu för att kika i den officiella utställningsberättelsen. Vi får se …
Fortsättning följer.
Tidigare inlägg om Cecilia hittar du här: Cecilia Ahlström