Ebba och Hilma

 … en liten berättelse kring ett vykort i byrålådan.

Det kom ett vykort från Amerika med Malmömotiv till Fågelbacksgatan 34 a i Malmö, stämplat i Teaneck.N.J. den 25 juli 1949.

Malmövykortet-R

Det var endast ett par rader från Ebba & Hilma  som ville tala om att de kommit lyckligt hem  efter besöket i Sverige! De skulle skriva mer sedan.

Vykortet baksida-R

Midsommarafton 1949 landade Ebba och Hilma, döttrarna till min morfars lillebror, timmermannen Johan Edvard Olsson, på Bulltofta och möttes där av tjocka släkten. En månad varade deras besök i Sverige, det gamla landet de hört så mycket om och vars språk de både talade och skrev! De var vid denna tid två kvinnor i sina bästa år, Hilma 43 och  Ebba 40.

Ebba o Hilma,Bulltofta -R Ankomst

Hilma  o Ebba-R
Hilma och Ebba

Hela släkten var engagerad i att göra deras vistelse så trevlig som möjligt, med bl. a.  en tur till Göteborg och Oslo och som här nedan en tur till Köpenhamn och en  middag på Bjerreds Saltsjöbad.

I Tivoli

Ebba GBO Hilma-R Bjerred rest

Gruppbild Bjerred-R
Med släkten på Bjerreds Saltsjöbad. Den lilla flickan till höger hör inte till sällskapet, hon ville bara vara med ändå – och det är klart hon fick!

Ebba o Hilma åker hem466 -R
Dags för hemfärd.

Bye, Bye467-R för bloggen
Bye, bye!

Att det var en stor och positiv upplevelse för dem att träffa sin fars svenska släkt berättar breven som följde på vykortet, alltid skrivna av Hilma, men undertecknade Ebba & Hilma. Det låter faktiskt bättre än tvärtom!

Deras historia vet jag inte mycket om, mer än att de båda bodde tillsammans på 410 Miller Avenue i Englewood, N.J. på andra sidan Hudsonfloden, nordväst om New York, adressen på deras brev. Jag har idag inte någon att fråga om vad dessa glada och positiva ”flickor”, (de kallade sig så), från Amerika sysslade med. Kanske var de lärarinnor? En del av innehållet i breven kan tyda på det. Själv var jag bara 2 år när de kom hit, och kommer naturligtvis inte ihåg något av besöket, men minnet av deras vistelse har levt vidare genom bilder, berättelser jag hört och breven de skickade. Det sista brevet jag har är från februari 1954. Ett kondoleansbrev med anledning av att min morfar, deras farbror, hastigt avlidit. Om någon kontakt mellan dem och släkten i Sverige förekommit efter det året, vet jag inte. När man inte har någon att fråga och inget vet, får man försöka ta reda på det på annat sätt! Genom Family Search, mormonernas databas, hittade jag uppgifter om deras födelse och död. Föräldrarnas bröllopsdatum gick också att hitta. Båda flickorna föddes i Boston. Hilma 11/12 1906 och Ebba 30/8 1909.På äldre dagar lämnade de New Jersey och flyttade till Lee i Florida. Hilma dog där i maj 1985, 79 år gammal. Ebba fick precis uppleva millennieskiftet 2000 och blev 91 år.

Jag hoppas och tror de hade ett rikt och trevligt liv, de glada ”flickorna” från Amerika , som satte spår i sin svenska släkt, långt efter sitt besök 1949! Deras far, Johan Edvard, lämnade Sverige för gott  år 1903, 24 år gammal. Han föddes i Kv Gamen intill Lugnet i Malmö 2/7 1879 , som 3:dje barn till timmermannen Per Olsson och Kersti Mauritzson. Johans yrke blev också timmermannens. Uppväxten i det fattiga Lugnet gjorde säkert att Johan lockades till att söka lyckan i Amerika. Han hade en vän som redan etablerat sig där, så 1903 tog han steget över Atlanten och kom aldrig mer tillbaka. Istället var det hans döttrar som gjorde den resan. Via Köpenhamn reste han till Liverpool och gick där ombord på fartyget Celtic, som anlände till New York och Ellis Island den 24 april.

Johan började det nya livet med att droppa ett s i Olsson och byta förnamn till Eddie. Ett namn som säkert klingade lite mer amerikanskt! Han slog sig ner i Boston och arbetade som snickare. Redan efter 2 år bildade han familj och den 30 januari 1905 gifte han sig med svenska Maria Sture, dotter till John Sture och Bengta Johnson. Det svenska språket  glömde de tydligen aldrig eftersom de överfört det till sina barn. Hur hans liv gestaltade sig där är inget jag vet något om. Det får bli en senare historia att ta reda på. Detta inlägg  handlade om hans och Marias döttrar Ebba & Hilma.
Samtliga foton utom vykortet är tagna av Gunnar Sixtensson.

Malmö den 20 mars 2015.
Karin Sixtensson
Inläggsförfattare

3 tankar kring ”Ebba och Hilma

  1. Rickard

    Denna berättelse berör! Släktutredningen är föredömlig! Framställningen andas en spänst som rycker med sig läsaren!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.