… på Pauli mellersta kyrkogård stannar jag alltid till och minns.
I mina tidiga tonår var jag väldigt blek. Så blek att mina föräldrar bekymrat skickade mig till doktor Jockum Löfberg (fjärde läkarsonen Löfberg) för en kontroll. Han tyckte inte att det var något fel på mig så jag kunde lugnt fortsätta med att vara blek. Han frågade mig istället om jag hade fått nåt sommarjobb och det hade jag inte. Då ska du få ett av mig sa han så har du uträttat något för pengarna. Jockum Löfberg hade utöver sin praktik och annat en tjänst som biträdande överläkare på Rättspsykiatriska avdelningen på Fångvårdsanstalten i Malmö och behövde där en som donade med journaler och svarade i telefon och liknande under sommaren. Jag sa inte nej och det sommarjobbet blev det roligaste och mest spännande bland sommarjobben. Jag fick följa med på allt möjligt, till och med en doktorsdisputation om den danske författaren Herman Bang. Det var en Jockum-kollegas man som disputerade och efter det blev det fest. Jag visste då knappt hur disputation stavades och långt mindre vad det var, men kul var det … Sedan kom hösten och skolan och jag var fortfarande blek, men ingen behövde bry sig längre.
Här står Otto Löfberg omgiven av sina fyra söner med Jockum längst till höger.
Läste nyligen att det i vår och sommar är det dags för nya guidade visningar på Paulikyrkogårdarna med Jeanette Rosengren. Tillsammans med fotograf Urszula Striner har hon gjort boken I de dödas vilorum – Malmös begravningsplatser och har nu planerat en ny säsong av guidade visningar. Visningar av alla tre kyrkogårdarna kommer att vara bokningsbara, först ut är den mellersta kyrkogården.
De första datumen är:
Torsdag 17/5 kl: 13.00
Torsdag 31/5 kl: 13.00
Torsdag 7/6 kl:13.00
Torsdag 21/6 kl: 13.00
Turerna tar allt mellan 90 och 120 minuter beroende på hur många intressanta frågor som kommer upp i gruppen.
Biljetterna säljs via Kulturcentralen och kan bokas här:
Guidade visningar på Sankt Pauli mellersta kyrkogård
Så här säger Jeanette Rosengren om vandringen:
S:t Pauli mellersta kyrkogård är en spännande oas mitt i staden. Vi vandrar runt bland disponenter, Kinamissionärer, politiker och piloter på en kulturhistorisk promenad. Malmös begravningsplatser är vilorum för både levande och döda. De är gröna rum för promenader och kontemplation. Här minns vi de döda och funderar över livet. Begravningsplatserna berättar historia; om sociala strukturer, arkitektur, gravstensmode och olika religioners begravningssedvänjor. Vi läser titlar, namn, årtal och funderar över vilka de begravda varit och hur deras liv har gestaltat sig.
Översta bilden är tagen ur boken De dödas vilorum som du hittar i bokgalleriet.