… (med hjälp av nätet) att Barn i stan, skriven av Eva Lis Bjurman och Helena Henschen med flera, var en bok som byggde på en utställning i Stockholm 1977 med samma namn och boken ingick i min kurslitteratur på Lärarhögskolan i början av 80-talet. Utgångspunkten var 70-talets brist på barnomsorg som man ville undersöka den historiska bakgrunden till. Det kom ut en reviderad upplaga av boken 1983. Hur var det förr i tiden, för barnen och för de föräldrar som arbetade?
Vid sekelskiftet, när många människor flyttat från sina hemtrakter in till städerna för att få ett arbete, rådde stor brist på barntillsyn. Man kunde inte längre få hjälp av mor- och farföräldrar eller andra släktingar. Så vad gjorde barnen medan mamma och pappa arbetade? Om man var fattig kunde man få plats för barnet på en barnkrubba, som det kallades då. Att få barn som ogift kvinna var svårt, ofta tvingades hon lämna bort sitt barn till ett barnhem eller fosterhem.
Boken beskriver bakgrunden till dagens daghem och fritidshem och det berättas om arbetarrörelsen barn, om arbetsstugorna, föregångare till dagens fritidshem och om trettiotalets brist på barntillsyn då situationen för många barn fortfarande levde i trångboddhet och fattigdom.
Jag förstår inte varför jag inte har kvar boken, men lyckligtvis finns den både på Bokbörsen och Stadsbiblioteket. Ämnet känns knappast inaktuellt så jag vill nog känna på den här boken igen, men tar den reviderade upplagan.
Undrar hur det går för ungarna vid sandlådan? ; )