Studentmössan uppkom som en gemensam symbol för att man var universitetsstuderande, och det är först år efter 1864 som den även börjar ses som en symbol för själva studentexamen(studentexamen började då avläggas vid läroverken – och inte som tidigare vid universiteten). Studentmössan har alltså ursprungligen inte någon akademisk tradition – som doktorshatten – utan är helt och hållet ett resultat av skandinavismen, och ska till största delen ses som ett ”kårmärke”, dvs. som en symbol för att man är studerande vid universitet/högskola.
Kullen, mössans ovansida, tillverkades från början i sammet, men är nuförtiden tillverkad av plysch. Det finns historiskt två varianter av studentmössan, Lundamodellen och Uppsalamodellen. Lundamodellen har en betydligt stramare kulle än den mer pösiga Uppsalamodellen. Strimmeln är det blå eller svarta bandet som går runt mössan. Soutaget är det gula bandet ca 2 mm breda bandet som går runt strimmeln. Kokarden är den lilla blomman som sitter längst fram på strimmeln. Uppsalamodellens foder är gult och blått och Lundamodellens är rött. Studentmössan är viktig för den symboliserar resultat och tillhörighet. Det finns mycket mer att säga om studentmössan som vett och etikett vid bärandet till exempel, men jag stannar här … ; )
Först ut i Malmö idag, den 2 juni, är S:t Petri skola och Latinskolan och vi önskar klart alla nya mössbärare ett varmt lycka till i framtiden och tar på oss hörselskydden. ; )
Hej! Jag undrar vilka färger på soutaget och strimmeln som är förknippade med Lunda- respektive Uppsalamodellen?
Hej! Återvänder till min källa för att uppdatera mig och hoppas kunna återkomma med ett tillfredsställande svar.