Nu har jag följt Elina nästan hela vägen, men det finns fortfarande ett glapp mellan åren 1885 och 1889, men det får tas om hand när tiden medger. Barnmorskan Eugenia som hjälpte henne till världen och som även tog hand om henne i en senare vända tänker jag titta lite närmare på, men det kommer när det kommer och jag börjar nu där jag slutade senast:
Elina Carolina sa i december 1906 ja till Magnus Mårtensson. Paret bosatte sig i Sofielund, närmare bestämt på hörnet Nobelvägen och Klaragatan. Hennes första egna hem! Jag tror att just detta hus ligger kvar än i dag. Magnus arbetade som kvarnskötare och senare utkörare. Kvinnan fick som bekant sin sociala status genom mannen och Elina benämns i arkiven som hustru och/eller kvarnskötarhustru. Jag har sett på ett gammalt vykort från början av 1900-talet att det stod en kvarn på Södervärn och kanske var det just den kvarnen Magnus skötte om.
Det är svårt att föreställa sig hur det egentligen såg ut på Sofielund då, en arbetarförstad ganska långt utanför stan. Tänk att Södervärns vattentorn hade ännu inte byggts. Vattnet togs från egna brunnar och man använde ved och koks för uppvärmning och matlagning. Detta ersattes delvis med gas år 1908, men inte förrän 1917 fick Sofielund elektricitet. Vattentornet stod färdigt 1916 och 1917 fick Sofielund kommunalt vatten.
År 1908 fick Elina sitt första barn som med några års mellanrum följdes av ytterligare fyra och 1919 var Elina mor till tre söner och två döttrar.Troligtvis gick hennes barn på Sofielundsskolan som stod färdig redan 1902. Den sociala gemenskapen lär ha varit typisk för dåtida Sofielund, man hjälptes åt för att skapa en dräglig tillvaro i vardagen och det känns fint att Elina kunde bosätta sig just där. Hon behövde inte flytta mer i sitt liv utan bodde kvar med Magnus på Nobelvägen fram till sin död i januari 1931. Hon fick en svår start i livet, men känslan jag nu har är att hennes liv med Magnus blev stabilt och kanske rent av gott. Jag tror att hon var en stark kvinna som hade förmåga att vända sina tidiga erfarenheter av livet till något bra för sig själv och sin familj. Hon blev endast 48 år, men Magnus levde i ytterligare 39 år. Han gifte aldrig om sig och båda ligger begravda på Västra Skrävlinge kyrkogård.
Tidigare Elinainlägg hittar du här: Elina Carolina!
Bilden ovan från Nobelvägen av det som jag tror var Elinas hem är tagen någon gång på 60-talet av en okänd fotograf.