Kategoriarkiv: Släkten Hedberg

Det snöar

på Boklunds hus, det vackra tegelröda som ligger på Stora Nygatan, intill Pandurohuset. Detta hus som stod färdigt omkring 1900 byggdes åt grosshandlaren Sigurd Hedberg. ’Sockelvåning i granit, sedan förbländertegel och både rundbågiga och spetsbågiga fönster i grupper på två eller tre med kolonetter mellan. Därtill mönstermurningar, blinderingar, vapensköldar och ankarslut. Och som kulmen ett fyrverkeri av rytmiskt fördelade gavlar och torn, alla olika. Det största tornet försågs med  ‘skyttebalkong’ och en spira som slutade fyrtio meter över gatan. 

Ja, så började mitt första inlägg om familjen Hedberg daterat den 21 november 2014. Det följdes senare av ytterligare några inlägg som cirkulerade kring Sigurd Hedberg och hans hus på Stora Nygatan 27 i Malmö. Ett hus som jag för övrigt är mycket bekant med eftersom jag bott där ett antal år. Plötsligt så händer det! Familjen Hedbergs släkthistoria landar i min brevlåda. Gissa om jag blev glad! Tack, Louise Hedberg!

Nu kan vi mera ingående stifta bekantskap med familjen Sigurd och Louise Hedberg som  år 1879 kom från Gävle till Malmö. Tidigare inlägg om Sigurd Hedberg och Stora Nygatan 27 hittar du här: Släkten Hedberg.

Fortsättning följer …

Fler återträffar i bildhögen

Grosshandlare Sigurd Hedberg i Malmö


Fotograf: C W Roikjer

… hade drömmar om ett eget hus med torn, tinnar, mönstermurningar, dekorativa försänkningar, vapensköldar och ankarslut. Vidare skulle huset absolut ligga på Stora Nygatan. Han bad arkitekten Harald Boklund om hjälp med att förverkliga drömmen

… och Harald (ovan) skissade och ritade tills Sigurd blev nöjd.

År 1898 stod drömhuset på Stora Nygatan klart och det står där fortfarande, om än något förändrat.


Stora Nygatan 27 cirka 1900 Fotograf okänd

Nu är det mummel/återträff i kortlådan och eftersom jag är en notorisk tjuvlyssnare kan jag kanske komma återkomma med lite skvaller om dået. ; )

Tidigare inlägg om arkitekten Harald Boklund och Stora Nygatan 27 hittar du här: Det snöar 

Det snöar …

Stora Nygatan Harald Boklunds hus

… på Boklunds hus, det vackra tegelröda som ligger på Stora Nygatan, intill Pandurohuset. Detta hus som stod färdigt omkring 1900 byggdes åt grosshandlaren Sigurd Hedberg. Sockelvåning i granit, sedan förbländertegel och både rundbågiga och spetsbågiga fönster i grupper på två eller tre med kolonetter mellan. Därtill mönstermurningar, blinderingar, vapensköldar och ankarslut. Och som kulmen ett fyrverkeri av rytmiskt fördelade gavlar och torn, alla olika. Det största tornet försågs med  ’skyttebalkong’ och en spira som slutade fyrtio meter över gatan.

I september 1939 signerade stadsarkitekt Carl-Axel Stoltz  en förändring av Hedbergs hus. En förändring som kan beskrivas som en halshuggning. Allt ovanför fjärde våningen (torn, frontespis och valmtak) avlägsnades och ersattes med horisontal taklinje och en låg båtruff’ på tornets plats. En av motiveringarna till mordet lär ha varit att huset bättre skulle passa in till Stoltz ritning av nybygget på hörnet Djäknegatan och Stora Nygatan.

Vem var då Harald Boklund vars verk utsattes för detta?
Harald Boklund (1868 – 1924)  föddes  in i Stockholms kulturelit 1868. Fadern var professor i måleri och Konstakademiens direktör, modern en förmögen och bildad tyska. Barnen Boklund växte upp i paradvåningen över akademien. Efter ett par år på KTH fortsatte Boklund sina studier på Bauakademie i Berlin och därefter praktiserade han några år i Berlin. År 1894 etablerade han sig i Malmö tillsammans med August Lindvall. Firman Lindvall & Boklund hade under några år mängder av uppdrag i hela södra Sverige. Samarbetet fick ett snöpligt slut med en rättsprocess. Byggandet av Apoteket Lejonet följdes av en konflikt med byggherren apotekare Tesch, en brytning mellan arkitektkompanjonerna och personlig konkurs för Harald Boklund. Bakom pärlan på Stortorget döljer sig alltså en bitter historia.

Sekelskiftet 1900 blev en brytpunkt både för  Harald Boklund och för arkitekturidealen. 1890-talets fantasifulla stilblandningar dömdes ut – och allra mest föraktades överlastade varianter från Berlin. Jugend och nationalromantik stod för dörren. Under 1910-talet realiserades få av Boklunds projekt och han ägnade istället mycket energi åt Byggnadstidningen som han började ge ut 1908. Han deltog dessutom intensivt i förberedelserna för Baltiska utställningen 1914.

Av Haralds Boklunds egna byggnader i Malmö kan nämnas Hamnförvaltningen, Vattentornet i Pildammsparken, Petribron och Mälarbron. Boklund har även ritat flera bostadshus, bland annat i Rörsjöstaden.

Tillbaka till Stora Nygatan. Det kapade huset är trots avsaknaden av torn och tinnar fortfarande mycket vackert och kikar ni upp mot fasaden får ni se mönstermurningar, dekorativa försänkningar, vapensköldar och ankarslut. Kan lova att insidan inte heller gör en besviken, men det tar vi en annan gång.