Kategoriarkiv: Potatisåkern

Juletid – skördetid?

Det här tidningsklippet uppklistrat på ett stycke blommig kartong låg i kuvertet Potatisåkern. Den här gången har Bertil Johansson med kollega flyttat sig från Potatisåkern till Albinsros ägor för att sälja grönkål. Klippet tar mig tillbaka i tiden, jag blir tio igen och ser framför mig den frusna grönkålen i barndomens trädgårdsland. Minns att jag var så fascinerad över att det kunde bli en sådan god soppa av de frusna och lite skabbiga bladen. Vill minnas att det även fanns morötter i soppan, men det var ingen grötig massa utan en klar soppa. Grönkålsoppe-
dagen inföll alltid runt luciatiden så grönkål för mig är evigt förbundet med lucia, jul och glada förväntningar som den här lite slitna och skrynkliga bilden kommer väldigt nära. Ett glädjeklipp! I morgon är det lucia, men jag vågar mig inte på någon soppa för jag vill absolut inte bli besviken. ; )

Jag funderar lite över tidningstexten Tog julmaten slut? En sådan fråga hade inte ställts i modern tid så jag undrar om det inte kan det vara någon av 40-talets krigsvintrar?

Jag ställde frågan vidare till bilddonatorn Beryl Wedmo som tippade att hennes far Bertil Johansson (till vänster i bild) var cirka tjugo år vid tillfället och bilden bör därför vara tagen i slutet av 40-talet. Alltså inte under någon av 40-talets krigsvintrar som jag tidigare trodde. Mannen till höger i bild, Simonsson, arrenderade då Potatisåkern, ett arrende som senare övertogs av Bertil och hans fru Tordis. Beryl berättade vidare att familjens eget namn på sin älskade potatisåker var Lusten!!

När vårsolen kommer tar Beryl och jag med oss resterande bilder och ger oss ut på åkern och hon ska då få berätta vidare om Lusten

Tidigare inlägg om gamla Potatisåkern hittar du här: Potatisåkern

Nej, jag stod inte på Limhamnsvägen

… i förra inläggets bild från Potatisåkern. Det gör jag däremot nu och följer Limhamnsvägen fram till första tvärgatan, Marietorps allé, där jag tar vänster …


Foto Bo F. Mårtensson Malmö Museer

Huset ovan hade adress Limhamnsvägen 54 i kvarteret Västerfallet. 


Foto Bo F. Mårtensson Malmö Museer

Det låg på hörnet Limhamnsvägen och Marietorps allé. Huset hade tre våningar och det har faktiskt huset på 80-talsbilden nedan också, men bottenvåningen skyms lite av muren. 


Foto Beryl Wedmo

Då måste det vara husets baksida jag ser från Marietorps allé och har då Limhamnsvägen bakom huset. Håller mitt resonemang är huset borta sedan länge. Jag tror faktiskt att jag är rätt på det, men låter inlägget ligga till sig ett tag …

Kan det vara så

… att jag står på Limhamnsvägen och har hörnet Grönvångsgatan till vänster om mig? Känner mig inte alls säker … Ja, jag är tillbaka på 80-talets Potatisåkern och det här huset har gäckat mig länge. Jag får helt enkelt ta mig dit och leta upp det, men det får bli snart för sedan tar grönskan över och döljer husen.

Bilden inbjuder till att klättra över taggtråden och ”låna” några syrener. ; ) Fast vid närmare eftertanke kan jag kanske fråga Thordis eller Bertil om jag kan få några, för det känns som om jag känner dem nu efter att ha tagit del av alla de här fina bilderna från Potatisåkern

Foto: Beryl Wedmo

I tanken

… sitter jag här på forna Potatisåkern och tänker. Befinner mig på nordvästra sidan av åkern, tror jag. Äh, vad betyder väderstrecket när solen värmer och purjon doftar gott? Plockar fram mackor och kaffetermos. Kom gärna och slå er ner en stund!

Foto: Beryl Wedmo

Tidigare inlägg om Potatisåkern hittar du här: Potatisåkern

Luktärt och kärleksört

Vi är tillbaka på Potatisåkern och kan konstatera att Malmöborna utöver grönsaker och rotfrukter även erbjöds blommor av olika slag. Här visar Thordis en del av dem. Jag fick tyvärr aldrig tillfälle att träffa Thordis och ställa frågor så jag fick läsa på och vet nu att  luktärtens vilda anmoder upptäcktes 1699 på Sicilien av munken Franciscus Cupani. Han blev så hänförd över den lilla blommans skönhet och doft att han sände fröer till en botanistvän i England. I och med detta blev vildluktärten stammoder till alla de hybrider som under den viktorianska epoken betraktades som ”The Queen of Annuals” – drottningen bland sommarblommor. Bakom luktärterna tycker jag mig se kärleksört, blomman som fick sitt svenska namn eftersom den ansågs kunna spå i kärleksfrågor. Hade jag kunnat gå in i bilden tror jag att jag även skulle hitta flox och borstnejlikor. Jag hade kunnat köpa en härlig handplockad bukett helt utan cellofan och min barndoms somrar vore här!

Tidigare inlägg om Potatisåkern hittar du här: Potatisåkern

Foto: Beryl Wedmo 

Det ska böjas i tid …

Bland morötter, lök och potatis sprang Robert Wedmo som då, för 36 år sedan, var morföräldrarnas ständige följeslagare på Potatisåkern i Malmö. Som agronom säger han sig idag ha mångårig erfarenhet och det tycker jag härmed är bevisat. : )

I bakgrunden ser vi Köpenhamnsvägen med Villa Vånga och det är juni 1980.

Foto: Beryl Wedmo

Livet är stort

 

… när man är liten och får rulla fram på en röd traktor.
Vi är tillbaka på Potatisåkern och ställer vi oss på Marietorps allé, strax före korsningen Bodilsgatan, och riktar blicken mot Tyska kyrkan så står vi framför den röda traktorn. Ja, Jag vet att Tyska kyrkan numera skyms av de ”nya” husen, men man kan väl anstränga sig lite.
Denna bild är troligtvis tagen någon gång på 70-talet och fler dåbilder härifrån hittar du i tidigare inlägg om Potatisåkern. 
Fortsättning följer.

Foto: Beryl Wedmo

Potatisåkern

Granne med Eric Sigrid Perssons berömda bostadsområde Friluftsstaden, de stora Fridhemsvillorna och Öresund låg under lång tid en åker obebyggd. På denna åker arbetade Thordis och Bertil Johansson på sin jordlott, större delen av kvarteret norr om Friluftsstaden, som de arrenderade av markägaren Malmö kommun. Om detta berättar parets dotter Beryl i ett brev som även innehåller en del foton. Nedan ser vi Bertil som jag tycker verkar vara upptagen med att gallra något som liknar persilja?.  Bakom honom ser vi Köpenhamnsvägen med Villa Vånga. På nedersta bilden säljer Thordis nyskördad purjolök till hushållen i kvarteren runt om och andra som fått smak på odlarnas produkter. Beryl berättar om när hon som ung hjälpte till med att skörda sallad och annat och har även minne av kunderna. Bakom Thordis tror jag mig blicka mot Marietorps allé och till vänster Limhamnsvägen och Sundet.  


Thordis text på baksidan av fotot från sent 60-tal:
Här är det bara färska produkter som gäller!
Mycket mysigt i all sin prakt.

Min tanke är att fortsätta detta inlägg och visa fler bilder från Potatisåkern som nog inte kallades Potatisåkern då man verkligen odlade där. Snarare var det väl så att man arrenderade så kallade potatislotter från Malmö kommun och när området under 90-talet skulle bebyggas och behövde ett namn så låg potatis + åker nära till hands. Det där ska jag kolla upp före nästa inlägg, men nu skapar jag en egen kategori för åkern och dessa underbara bilder och den bör ju för enkelhetens skull heta Potatisåkern.

Foto Beryl Wedmo

Det kom ett brev

IMG_1064

 … fyllt med kärlek till en potatisåker. Här odlas, skördas och säljes det och tiden är 70- och 80-tal. I brevet finns också en artikel som frågar: Vad ska man bygga här? Som ni förstår handlar det om Potatisåkern i Malmö. Svaret på artikelfrågan har vi, men minnet av hur det såg ut när området var en åker är det sämre ställt med, så tack för detta värdefulla åkerstycke av Malmöhistoria. Brevet kommer från Beryl Wedmo i Malmö som ger mig förtroendet att ta hand om dessa bilder och det är jag väldigt glad för. Det blir ett spännande då- och nu-projekt runt dagens potatisåker och jag kommer att visa varje bild när jag har klart för mig hur ”landet”  låg.