Kategoriarkiv: Okategoriserade

Den 27 januari 2025

… är det 80 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades och Malmö stadsarkiv, Malmö museum och Malmö stadsbibliotek uppmärksammar denna minnesdag med föredrag, musik och teater på Malmö stadsbibliotek.
Programmet hittar du här:
Förintelsens minnesdag 2025

Dagen uppmärksammas självklart på många andra håll i Sverige och du hittar en del av de platserna här: Forum för levande historia.

Dokumentärfilmen Hoppets hamn publiceras återigen på SVTplay och kan där ses från och med den 27 januari till och med den 26 januari 2027.

På det nya året, 2025,

… ska det firas många jubileum i Malmö. Några av jubilarerna är Malmö Symfoniorkester, Malmö Konsthall, Malmöfestivalen och Öresundsbron. Jag kan i sammanhanget inte låta bli att nämna Scaniabiografen som söndagen den 11 januari 1925 invigdes som stumfilmsbiograf av Malmö Biograf AB tillsammans med Svensk Filmindustri. Biografen hade när den öppnades 699 sittplatser och var då störst bland biograferna i Malmö. År 2007 var sagan all och våren 2012 slog Svenssons i Lammhult upp portarna i den nyrenoverade före detta biografen. Med det sagt kan vi ju inte fira en hundraårig biograf, men vi kan i alla fall fira minnet av den. Vi kan också tacka för att dörrarna av glas och mässing och den 25 meter långa gallerigången finns kvar i nästan orört skick.

South Pacific, den första 70-mm Todd AO film som visades i södra Sverige, lär 1959 ha haft festpremiär på Scania och biosalongen hade då nyligen byggts om för att kunna visa alla bioformat.  Själv gick jag då inte på vuxenfilmer, men såg filmen ett antal år senare. Vi kan väl ändå föreställa oss att året är 1959 och så bänkar vi oss på Scania för att titta på South Pacific. Jag bjuder! 😉

På Teatermuseet

… i Malmö pågår nu och till och med den 7 april 2024 en utställning om Fredriksdalsteatern ”där skrattsalvorna och applåderna hänger kvar i luften långt efter sommarens avslutade föreställningar.

Friluftsteatern anlades 1927 som en utomhusteater med 1700-talets trädgårdsteatrar som förebild.

På Fredriksdals teater omges scen, salong och foajéer av höga, tuktade häckar med lind och avenbok. Teatern hittar du inne på museiområdet mellan stadskvarteret och den stora vägkorsningen vid huvudentrén. Redan 27 juli 1932 invigdes teatern med folklustpjäsen Värmlänningarna i regi av Skådebanan.

Mellan åren 1957–1965 var Tore och Kerstin Karte som hade chefskapet över teatern. Under deras styre spelades bland annat klassikern som Den inbillade sjuke av Molière. Nils Poppe tog över teatern 1966 och agerade själv både som chef och skådespelare. Det var nu som Fredriksdals friluftsteater blev rikskänd med en rad föreställningar som En enkel man och Vita hästen. Under många år kunde det svenska folket även njuta av teatern hemifrån när Sveriges television sände sommarens föreställning i tv under trettonhelgen.

1994 -2023 var det Eva Rydberg som höll i trådarna. Eva figurerade både på och bakom scenen med en rad roliga föreställningar som Arsenik och gamla spetsar, Rabalder i Ramlösa och Allå, allå, emliga armén. Sommaren 2023 gjorde Eva Rydberg sin sista säsong på Fredriksdalsteatern med föreställningen Två man om en änka.”

Teatermuseet som ligger på Kalendegatan 5C har öppet torsdag till och med söndag mellan 13.00 och 16.00.

Visste ni

… att det var först på 1500-talet som den 1 januari officiellt blev nyårsdag i Sverige? Det visste inte jag, men under medeltiden lär juldagen  ha räknats som årets första. Först fram på 1800-talet var den 1 januari etablerad som nyårsdag. Det är i alla fall vad Nordiska museet berättar om saken och jag väljer att tro på det.

Året som gått har det varit rätt snålt med blogginlägg från min sida, men det beror på att andra Malmöprojekt tagit och fortfarande tar mycket av min tid. Lovar att det så småningom ska bli tätare mellan inläggen. För övrigt har det varit ett mörkt år för världen, men vi kan väl bestämma oss för att göra det bästa vi kan för att 2024 ska bli så bra som möjligt.

Önskar er ett gott slut på år 2023 och ett gott nytt år – 2024!

På Stortorget

… kan vi idag klockan 12 höra blåsmusik och jultal från Rådhusets balkong. Efteråt förgyller Spårvägens musikkår torget med dans, musikunderhållning och tomte. För att ”greppa” det hela är meteorologens tips att vid årets julinblåsning komplettera skorna med broddar. Ser jag rätt tror jag att hen överdriver lite …

Med detta önskar jag bloggens läsare en god och stämningsfull jul!