… är ett av få minnen i Pildammsparken från den Baltiska utställningen 1914. Kronprinsessan Margareta (gift med kronprins Gustav Adolf sedermera kung Gustav Vl Adolf) som hade ett mycket stort trädgårdsintresse, planerade personligen och i samarbete med utställningens arkitekt Ferdinand Boberg utformningen av de två rabatter som flankerade gången fram till paviljongen. Hon planerade även vilka växter som skulle planteras där. Margareta som kom från England anammade den engelska traditionen med värmelagrande murar och de byggdes upp i cementblock, men putsades i tegelimitation vilket gjorde att murarna senare frös sönder och fick demonteras. Murarna har byggts upp igen, men nu i tegel. Till hundraårsminnet av utställningen återskapades blomstergatan enligt Margaretas skiss, en english border med ett mönster av romber. Rabatten byggdes upp av prydnadsbuskar, perenner, sommarblommor och lökväxter i typisk Art& Crafts stil.
Kronprinsessan Margareta, 1882-1920, var en mycket älskad prinsessa, uppskattad för sin öppenhet och spontanitet i officiella sammanhang. Margareta ägnade sig åt flera sporter vilket var ovanligt för en kvinna vid den tiden, och hon var dessutom en duktig konstnär och målare. Margareta och Gustav Adolf fick fem barn tillsammans. Äldst var vår nuvarande kung Carl XVl Gustafs far, Gustav Adolf, som dog i en flygolycka 1947. Av de fem barnen var endast ett en dotter, Ingrid, som kom att bli drottning av Danmark. Paret Margareta och Gustav Adolf var ett kronprinspar i tiden och Margareta lär ha varit den första kvinnan av kunglig börd som själv ammade sina barn. Den 1 maj 1920 avled kronprinsessan Margareta, som väntade sitt sjätte barn i åttonde månaden, endast 38 år gammal efter en kort tids sjukdom. Det sägs att Hjalmar Branting som var mitt uppe i sitt första majtal när han fick höra att kronprinsessan hade avlidit lär ha sagt: nu har solen försvunnit från Stockholms slott.
Blomstergatan är i år precis som Malmös övriga rabatter präglad av detta års färgstarka tema – folklore – i vallmorött och rosatonat med inslag av blåklintsblått, gult och vitt, det senare säkert i form av Margaretor.
🙂
Tycker så mycket om att gå mellan murarna till eller från Margareta paviljongen!
Tack Margareta! Undrar om barnet i hennes mage överlevde, troligen inte på den tiden.
Fina bilder!
Det gör jag också och med hjälp av gamla bilder tänker jag på människorna som gick just här på den Baltiska utställningen 1914. Nej, så vitt jag vet överlevde inte barnet heller. Tack för besöket, Gunilla och välkommen tillbaka!
Även om några glada damer undrar om barnet överlevde så tycker jag att det borde framstå ganska klart att de barn som kronprinsessan Margareta fick är väl kända av Sveriges folk. Tror insändarskribenterna månne att man skickade bort ett sjätte barn? mvh
Det sägas att lökar skänks bort från blomstergatan när det omplanteras.
Hur får jag veta när det sker ?
Mvh Ann.abergolsson@live.com
Hej Anne! Det är inget jag kan svara på, men Malmö Kommunteknik kan säkert ge svar på din fråga. Ring Malmö stad 040-341000 och be att få bli kopplad till Kommunteknik. Lycka till!