I denna jultidning från 1933 fick läsarna tips på nyårsmeny. Kanske lite tung i min smak, men så roligt att få titta in i 1930-talets nyårsfirande. Oxfilé med sparris, ärter på kronärtskocksbottnar, haricots verts, potatis, halva apelsinskivor och charlotte-russe. Det senare lär vara en dessert bestående av rulltårta och hallonmousse. Nä, sådär kan väl inte en rulltårtdessert med hallonmousse se ut? Det är väl en glasstårta? Tryckfelsnisse var nog bjuden eller så var husmodern uttröttad efter julens ståhej och beställde en glasstårta. Bra, för jag skriver hellre om glasstårta än rulltårta. ; ) Enligt SIA-glass är glassen mycket äldre än vad jag kunde tro. Det åts glass redan för 3000 år sedan och då var det en blandning mellan snö, is och frukter. Har ett svagt minne av att morföräldrarna till sina större gillen fick hem glasstårta i kolsyreis. Om man tog på isen, och det gjorde man ju, så brände man sig. Tänk, jag som levat i tron om att det där minnet var från glassens barndom! Nu återgår jag till pysslet med menyn för morgondagen, nyårsafton 2018. Desserten ligger i frysen!
Att en vacker dukning och en vacker uppläggning betyda mycket, därom erinrar också detta färgfotografi för ’Husmoderns Jul’.