… kör julen ut!
Förr var Knutdagen framför allt den dag då gillena avslutades och då ofta med en hejdundrande fest. Dagen är inte förenad med fest numera, men julgransplundring förekommer säkert fortfarande.
I de flesta länder i världen som firar jul är julen avslutad i och med trettonhelgen. Så var det också i Sverige fram till 16- och 1700-talen då den 7 januari var den dag som bar namnet Knut (efter danske prinsen Knut Lavard som mördades just denna dag i mitten av 1100-talet). Någon gång i slutet av 1600-talet ändrar Knut dag från den 7 januari till den 13 januari. Julens avslutning förlängdes en vecka och eftersom namnet Knut var så förknippat med julavslutningen fick namnet helt enkelt följa med.
Det finns lite olika teorier om varför julen förlängdes och någon menar att den lutherska kyrkans män ville förstärka kyrkolivets ställning genom att utöka julens längd, och då infördes den 13 januari som slutdatum. Jan Öyvind Swahn skriver i sin bok ”Svenska Traditioner” att en möjlighet är att man på så vis ville dra in de dagar då våra hedniska förfäder firade sitt midvinterblot – sin största fest under året. För den som vill fördjupa sig i våra svenska traditioner finns mycket information och boktips på nätet.
Bildens vackra gran åkte ut från Mariedalsvägen 42 en tjugondag Knut i början av 40-talet, men som ni ser är den fortfarande fräsch med flaggspel, änglar, glitter och allt … Stilig!
Foto: Gunnar Sixtensson