Ur malmöitisk synvinkel fokuserades året 2014 med rätta på Baltiska utställningens 100-årsjubileum. Att det samtidigt var 100 år sedan första världskriget bröt ut blev av förklarliga skäl inget att fira med samma intensitet, men det ska noteras att krigsvindarna ändå kom att fläkta in över Malmö veckan före jul 1914. Det berodde på att de tre nordiska kungarna Gustaf V från Sverige, Håkon VII från Norge och Christian X från Danmark och deras utrikesministrar ville manifestera den nordiska samhörigheten och neutraliteten under kriget. De möttes i Malmö 18-19 december 1914.
Initiativet till mötet tillskrivs i historieböckerna den svenske kungen Gustaf V. Senare forskning (Professor emeritus Kjell Å Modéer i Elbogen 1974:4) har dock visat att den verklige initiativtagaren var kungens utrikesminister Knut A Wallenberg (1864-1943), vilken hade verkat som vd för Stockholms Enskilda Bank. Han utgjorde en motvikt till de tyskorienterade krafterna i den svenska regeringen, och framförde handels- och nationalekonomiska skäl för att de nordiska länderna skulle hålla sig utanför kriget.
Varför hölls mötet i Malmö, av alla städer inklusive de nordiska huvudstäderna? Gustaf V ville ha mötet i Stockholm, Håkon VII ville ha det i Göteborg, och Christian X ville ha det i Malmö. Det blev som Christian X ville, men i övrigt var han ovillig till mötet och fick övertalas av sin regering att ställa upp.
Gustaf V övernattade hos landshövding Robert de la Gardie på Residenset medan Håkon VII tog sitt nattkvarter hos änkefru Louise Kockum i Kockumska huset på Västergatan 4 B med entré även från Mäster Johansgatan. Christian X övernattade hos bankdirektör Carl Herslow i Sparbanken Bikupans fastighet på Mäster Nilsgatan 1 i korsningen till Östergatan – den fastighet som allmänt är känd för att alla tre kungarna befann sig där. Om det återkommer jag vid ett senare tillfälle.
Rickard Bengtsson Inläggsförfattare